Ce se întâmplă cu facturile la gaz și curent în România, de la 1 aprilie: anunțul oficial pentru toți românii

de: Alexandru Puiu
15 03. 2022

Românii se află într-o situație economică foarte dificilă încă de la începutul iernii, iar având în vedere scumpirile preconizate pe piața energetică, șanse ca lucrurile să se remedieze brusc nu sunt foarte optimiste. Din fericire, autoritățile române au mai multe planuri pentru a întinde o mână de ajutor.

După ce săptămâna trecută a făcut subiectul mai multor speculații, până la finele acestei săptămâni, va fi adoptat un pachet de măsuri legislative menite să reducă presiunea financiară provocată de asupra românilor de facturile la energie și gaze naturale. În consecință, de la 1 aprilie, pentru un consum de până la 100kW pe lună, românii vor plăti 0,68 lei/kW. Dacă se vor încadra într-un consum între 100 și 300 kW, vor plăti 0,8 lei/kW. La gaze naturale, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 lei/kW. Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut de către premierul României, Nicolae Ciucă.

Ce se întâmplă cu facturile românilor, de la 1 aprilie

”La nivel național, Guvernul va adopta, în această săptămână, pachetul de măsuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie și gaze naturale. Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie si gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie. Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti  0,68 de  lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw.
La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw. Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a menționat premierul.

În ceea ce privește marii consumatori, există un mecanism care-i vizează și pe ei, dar acela va fi confirmat în urma unor discuții cu Comisia Europeană. Doar așa, combinatele chimice și cele din industria de prelucrare de materii prime au șansa să-și poată continua activitatea.

”Măsurile pe care le luăm vor proteja populația și economia, prevenind riscurile unei creșteri accentuate a prețurilor și a inflației. Guvernul este alături de  cetățeni și de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă și stabilitatea economică. Sunt în permanentă legătură cu ministrul agriculturii și cu producătorii români de alimente, reprezentanții rețelelor marilor magazine. România este bine aprovizionată, stocurile  noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii și agricultorii noștri au tot sprijinul Guvernului pentru pregătirea acestui an agricol”, a mai spus Ciucă.